НОВИ „НАГЛИ”: Свръхбедна община си купи мерцедес AMG с 286 „коня”

Куриози
12:40 - 07 Април 2021
8518
НОВИ „НАГЛИ”: Свръхбедна община си купи мерцедес AMG с 286 „коня”

Нови „нагли” в местната власт - Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за съмнителна обществена поръчка на супхер бедната община Хаджидимово за доставка на луксозен лек автомобил. Поръчката поставя изключително конкретни изисквания за марката, модела, техническите спецификации и дори вътрешното оборудване на автомобила, които потъналата в дългове общината търси да закупи. Изискванията на поръчката отговарят напълно точно на характеристиките на лек автомобил „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, обявен за продажба паралелно на поръчката.

„Описването на един определен автомобил с конкретна дата на регистрация и конкретни подробни специфични характеристики навежда на мисълта за това, че е направен предварителен избор на доставчик и то на конкретен луксозен автомобил“ заявяват от правния отдел на Антикорупционния фонд.

На 14.12.2020 г. Община Хаджидимово публикува документация за обществена поръчка за доставка на употребяван лек автомобил. Техническата спецификация на поръчката има необичайно конкретни условия: търсеният автомобил трябва да има 9-степенна автоматична скоростна кутия за задвижване 4х4, в комбинация с изискванията за обем на двигателя от 2925 см3, 286 к.с., широчина на автомобила от 1905 мм, дължина от 5271 мм. Освен това колата трябва да бъде със „седалки с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа“, както и с „декоративни елементи от евкалипт в тъмно кафяво, гланц“. Най-изненадващо е конкретното изискване моторното превозно средство да е употребявано, като годината на първата му регистрация да бъде 10 месец 2017 г., предаде "Евроком".

Медийни публикации разкриват, че характеристиките на обществената поръчка на Община Хаджидимово са напълно идентични с характеристиките на лек автомобил „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, обявен за продажба на интернет сайта на конкретен търговец на автомобили.

И в обществената поръчка и в обявата съвпадат изброените минимални технически спецификации: „подлакътник за задните места с отделение за вещи“, „отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление“, „жабка пред пътника отпред, вентилирана, осветена с възможност за заключване“, „мрежи за укрепване на предмети на тунела в краката на пътника отпред и в багажното отделение“, „лампи за четене на задните места“, „куки в багажното отделение“, „контакти за предните и задните места и в товарното отделение 12V“, „лайсна за защита на ръба на багажника“, „алуминиеви джанти 19 инча, (48,3 см) дизайн 5 дойни спици, лакирани в титан сиво“, „два видими ауспухови накрайника в полирана благородна стомана“, „спортни педали от полирана благородна стомана с гумени бутони“, „амбиентно интериорно осветление в седем цвята, озвучителна система“ и други.

Въпреки медийния интерес вследствие на необичайната обществена поръчка, на 12.01.2021 г. договор за доставка на автомобила е сключен именно с Хермес Ауто Груп ЕООД – дружеството, рекламиращо конкретния луксозен автомобил на сайта си, което е и единственото, подало оферта, видно от протокола от заседанието на комисията.

„Сигнализираме отговорните институции, тъй като обществената поръчка недвусмислено таргетира конкретен доставчик, което е в разрез с принципите на Закона за обществените поръчки за неограничаване на свободната конкуренция. Заедно с това поръчката на толкова луксозен автомобил не кореспондира с нуждите на Община Хаджидимово, която е финансово свръхзадлъжняла община. Ще следим за институционалната реакция на този случай и ще информираме обществеността своевременно“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.