Нови благородни елени и елени лопатари населяват Източните Родопи

Животните са под постоянно наблюдение и не трябва да бъдат ловувани поне 5 години

Новини
14:38 - 07 Февруари 2023
1626
Нови благородни елени и елени лопатари населяват Източните Родопи

17 благородни елени и 96 елени лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима от Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с държавното ловно стопанство „Женда“, ловно-рибарските дружества „Крумовград“ и „Кърджали“ и Националния ловно-рибарски съюз.

Животните са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и партньорските организации и не трябва да бъдат ловувани поне 5 години, съобщиха от „По-диви Родопи“.

„Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи“, споделя Стефан Аврамов, експерт във фондацията.

За следващите няколко години се планира разселване на още стотици животни в Източните Родопи.

През февруари 2023 година предстои там да бъдат разселени още 35 благородни елена - в района на селата Болярци и Кирково

в сътрудничество с ловно-рибарските дружества „Кирково“.

През последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари, както и 50 благородни елена, с което са създадени няколко увеличаващи се субпопулации на двата вида. Това представлява най-мащабното разселване на елени в България.

От „По-диви Родопи“ обясняват, че остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Белоглавите лешояди, които се размножават в района, редовно се хранят с трупове на елени, станали плячка на хищници вълци. „Очакваме през следващите години да сме свидетели на повече доказателства за лешояди, „разчистващи“ трупове на елени - било то снимки от фотокапани или сателитни предаватели, проследяващи движенията на животните и птиците“, посочва още Аврамов. Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни също така помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион.

Популациите на елени се увеличават всяка година, както благодарение на разселване, така и по естествен път.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Благородният елен също е бил широко разпространен в миналото в България. На няколко пъти е бил на границата да изчезне, но е бил възстановяван.

През 90-те години на миналия век числеността му бе рязко намалена заради бума на бракониерството, но в последните години видът бавно се възстановява в цяла България.

От фондация „По-диви Родопи“ отбелязват също, че елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи и допринасят за утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация.