Нови доказателства казват "Да" за Нибиру

Деветата планета е близо до Слънцето

Мистика
09:00 - 08 Септември 2021
5182
Нови доказателства казват "Да" за Нибиру

След обстойно проучване астрономи от САЩ достигат до извода, че съществува деветата планета в Слънчевата система. Това се съобщава в статия, публикувана в arXiv. Изследователите установяват, че сегашното разположение на орбитите на обекти от пояса на Кайпер е причинено от масивен обект или мистериозната „Планета X“, която астрономите все още не са открили.

Авторите на изследването отчитат възможните изкривявания на данните в работата си, но дори и в този случай орбиталното разпределение изглежда твърде аномално. Дори да се приеме, че всичко това е просто случайно, то вероятността за тази случайност е едва 0,4%. В същото време астрофизиците успяват да определят достатъчно точно местоположението на орбитата на мистериозната девета планета.

Изследователите откриват, че космическото тяло е много по-близо до Слънцето, отколкото се смяташе досега. Астрономите обаче все още не са успели визуално да потвърдят съществуването му. Те се надяват да го видят с помощта на обсерваторията на Вера Рубин, която ще започне да функционира догодина.

През 2016 г. американските астрономи Майкъл Браун и Константин Батигин предполагат съществуването на деветата планета, която според техните изчисления е пет пъти по-масивна от Земята и орбитата й е 10 пъти по-далечна от орбитата на Нептун.