Нови доказателства за убийството на Кашоги

Вероятният поръчител е престолонаследникът Мохамед бин Салман

Крими
14:21 - 19 Юни 2019
2153
Нови доказателства за убийството на Кашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да бъде разследван във връзка с убийството на дисидента журналист Джамал Кашоги, защото има "надеждни доказателства", че той и други високопоставени саудитски властници са отговорни за убийството. Това показва доклад на ООН, цитиран от "Гардиън".

В безпощаден анализ в размер на 100 страници на случилото се с Кашоги миналия октомври, Агнес Каламар, специален докладчик на ООН, изтъква, че смъртта на журналиста е "международно престъпление".

"Изводът на специалния докладчик е, че г-н Кашоги е бил жертва на умишлена, планирана предварително екзекуция, убийство, за което държавата Саудитска Арабия е отговорна съгласно международното право в областта на правата на човека", подчерта тя.

Използвайки записи от разговори в саудитското консулство в Истанбул, където беше убит Кашоги, нейният доклад събират заедно последните му моменти и как е бил конфронтиран от саудитски представители, един от които казва: "Идваме да те вземем."

След като Кашоги отказал да сътрудничи, може да бъде чута борба, включително тежко пъхтене. Докладът на специалния докладчик заключава: "Оценките на записите от служители на разузнаването в Турция и други страни показват, че г-н Кашоги може да е бил инжектиран с успокоително и след това задушен с пластмасова торба."

В доклада се посочва: "Около осем месеца след екзекуцията на г-н Кашоги, определянето и разпределението на индивидуалните отговорности остават забулени в тайнственост и липса на надлежен процес."