Нови два случая на коронавирус - те са в Пловдив!

Новини
08:03 - 25 Март 2020
3695
Нови два случая на коронавирус - те са в Пловдив!

Нови два случая на заразени с коронавирус има у нас - те са в Пловдив, със симптоматика. Приети са в болница и са изолирани жена на 60 години и мъж на 35. Това заяви шефът на националния опаративен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния си сутрешен брифинг.

"Двамата са в инфекциозна клиника, със симптоматика", сподели той.

Така у нас общо заразените са вече 220, като само от вчера са 18. Във ВМА има настанени 21 души, от вчера и едно семейство.

Генерал Мутафчийски сподели, че с повече от 100 000 са нараснали болните от изминалото денонощие, а също така изрази и своето притеснение от един факт - устойчивостта на този нов вирус.

"Направени са първите изследвания на освобождаването на круизния кораб "Гранд Принцес". Те показват, че на борда все още има наличието на COVID-19. Това означава, че той има удивителна устойчивост и трябва още по-голяма степен на дезинфикация. 18 дни по-късно коронавирусът се намира още на борда", сподели шефът на ВМА.

Мутафчийски допълни, че има още дарения - Българската банка за развитие е предоставила 492 000 лева на няколко болници у нас - в Плевен, Ловеч, Русе и Видин.

"Следващата мярка ще бъде претрансформиране на болниците. Гледаме месец и половина напред, дори два месеца. Реално е да започнем да изолираме и определена възрастова група хора, която ще е с цел за спасяването им", сподели още генерал Мутафчийски.

Той призна, че на ден у нас се правят около 330 теста.

"Предприемаме мерки, които са особено ефективни. Военните учебни заведения ги наблюдаваме под лупа, както и различните поделения у нас, тъй като предстои заминаване на контингент за Афганистан", разкри шефът на националния оперативен щаб.

"На заразените с коронавирус астматици им предизвиква по тежка форма и симптоми, а с това и по-голям шанс за развитие на двойна бронхопневмония. За децата с хронични заболявания коронавирусът е толкова опасен, колкото и за възрастните. Има и още уязвими групи - компрометиран диабет, с онкологични заболявания и на химиотерапия, хора в неравностойно положение - тези от движението от "Системата ги убива", те са изключително уязвима група. Особено голяма смъртност има при хора над 70 години, а изключително опасно, дори фатално за тези над 80. Но и там има съпътстващи заболявания, като на първо място са тези със сърдечно-съдови проблеми, завърши генерал-майор Венцислав Мутафчийски.