Нови интензивни боеве на фронта около Курск

Руските власти отвориха 400 убежища в цялата страна за евакуираните от зоната на боевете нейни граждани

Русия
19:55 - 13 Август 2024
1913
Нови интензивни боеве на фронта около Курск

Руски медии съобщиха за интензивни боеве по фронта около Курск, докато украинските сили се опитват да разширят контролираните от тях руски територии. Руските власти отвориха 400 убежища в цялата страна за евакуираните от зоната на боевете руски граждани. Украйна няма интерес да окупира Курска област, заяви Киев.

Оценките на Москва и Киев за руските територии под украински контрол се различават много. Украйна твърди, че контролира 1000 квадратни километра, но руските власти съобщават, че зоната под контрола на Киев е по-малко от половината на обявеното. Смята се, че над 130 000 руснаци са напуснали домовете си.

"В Курска област продължава работата по временно презаселване и цялостно осигуряване на гранични жители. Хората са изпратени в 120 центъра за временно настаняване в 9 района на Централния федерален окръг. В района на Курск работят 77 центъра за временно настаняване, където се намират около 5 хиляди души", заяви Артьом Шаров, Министерство на извънредните ситуации на Русия.

Общо над 400 центъра в Руската федерация са готови да приемат жители на Курска област и да им осигурят психологическа подкрепа.