Нови мерки срещу COVID-19 в Хърватия от утре

До 30 души на сватби и погребения, забранява се продажбата на алкохол нощем

Новини
16:47 - 25 Октомври 2020
3632
Нови мерки срещу COVID-19 в Хърватия от утре

От утре влизат в сила нови епидемиологични мерки срещу разпространението на коронавирус в Хърватия, заяви хърватският вицепремиер и ръководител на националния щаб за гражданска защита Давор Божинович.

Те включват ограничаване на събиранията, забрана за продажба на алкохол от полунощ до 06:00 часа сутринта и задължителна социална дистанция.

Тези мерки ще се прилагат в течение на 14 дни, след което ще бъдат преразгледани отново.

Решението влиза в сила в 00:00 часа утре.

Подготвя се разпоредба, в която е вписана строга мярка за физическо разстояние и избягване на близък контакт - поне 2 метра на закрито и 1,5 метра на открито, допълни вицепремиерът.

Всички публични събития и събирания, на които присъстват повече от 50 човека, ще бъдат забранени.

На сватби и погребения се разрешава да присъстват не повече от 30 души. На други частни събирания и церемонии може да присъстват най-много 15 човека. Спортните състезания ще се провеждат без публика, обясни Божинович.

Всички публични събития, събирания и церемонии трябва да приключат до 22:00 часа. Изключение се прави само за сватбите, които може да продължат до полунощ.

Въвежда се задължението за подаване на уведомления за провеждане на публични събития, събирания и церемонии с над 30 души до компетентната служба за гражданска защита и задължението за водене на писмена документация за участниците във всички събития с над 15 участници.

Изцяло се забранява продажбата на алкохол от 00:00 до 06:00 часа.

Използването на маски за лице на открито е задължително, когато не може да се спазва необходимата дистанция. Маските, обаче, са задължителни при посещения на гробищата.

Работодателите не следва да допускат до работното място служители и работници с температура и респираторни проблеми.

Препоръчва се да бъде намален физическият контакт, когато това е възможно, да се въведе дистанционна работа, на смени или по групи и да се намали броят на присъствените съвещания.