Нови находки край новозагорското село Прохорово

Открит е погребан ездитен кон

Култура
21:15 - 02 Септември 2022
3751
Нови находки край новозагорското село Прохорово

Нови открития бяха направени почти в края на археологическите проучвания за тази година на т.нар. Голяма могила от некропола край новозагорското село Прохорово. Това съобщи за БТА проф. д-р Борис Борисов, който ръководи екипа от археолози.

"Открихме погребан ездитен кон, който свързваме с най-богатия на гробни дарове, намерен досега гроб в могилата - гроб 10", каза той. Според учените с него е свързана и една колесница, разрушена преди около десетина години от иманяри. В гроб № 10 бе открит много добре запазен меч, три керамични стомни, три бронзови съда и други интересни находки.

Важно е да се спомене, че върху открита в гробните ями стомна, има графит, изписан на латиница, разказа още археологът.

Това, според мен, е безкрайно интересно, защото тези графити най-често представляват знаци за собственост. След като са изписани на латиница, и са в Тракия, вероятно гробът е принадлежал на латинизиран трак, макар и в толкова ранна епоха - втората половина на първи век."

В друг гроб е намерен съд, върху който, след като е почистен в лабораторни условия, е открит изписан графит на старогръцки. Надписът гласи, че принадлежи на Терес. Професорът уточни, че не става въпрос за цар Терес.