Нови потресаващи подробности за Къщата на ужасите в САЩ

Българчетата били оставени кожа и кости от осиновителите си, техен брат бил насилван от познато семейство

Свят
18:40 - 13 Септември 2019
3755
Нови потресаващи подробности за Къщата на ужасите в САЩ

Осиновените близначки от България, живели в Къщата на ужасите в Мисури, остават под закрилата на социалните служби. Според последните свидетелски показания на съседите им във Вашингтон, където те са живели при преместването им от България първоначално, тормозът над тях е започнал още с пристигането им през 2011 г. 

Оплакванията от Марк и Мелиса Макгрегър във Вашингтон са няколко. Първото е от 11 юни 2013 г. Внесено е от учителка в църквата, в която учели близначките. Според жената Мелиса Макгрегър сама й признала как наказвала вкъщи едно от българчетата с лишаване от храна. Тя забранявала всякакви снаксове, защото според нея детето се държало лошо. По това време двете близначки, за които стана ясно, че са с инициали М. и А., са били на 8 или 9 години.

Учителката на момичетата казала също, че ситуацията с принудителния глад продължила и след като едното от децата отслабнало страшно много. Преподавателката си спомнила, че Мелиса Макгрегър казала, че същото момиче, оставено да гладува, в един момент не можело да преглъща и можело да приема само течни добавки с витамини и минерали. Учителката обаче тайно дала на детето някакво лакомство и то го изяло без проблем. Най-вероятно това момиче е А. То е било все още много слабо (само 39 кг) при новите разкрития за тормоз от тази година. То също така най-вероятно страда от забавено развитие.

Осиновени българчета попаднаха в къща на ужасите в Мисури. Друга ситуация, описана от учителката във Вашингтон, е когато едно от българчетата си разранило коляното и кървяло. Тогава г-жа Макгрегър отказала който и да е от църквата да окаже помощ на детето. Друг детайл от обясненията на учителката е, че персоналът на църквата е бил свидетел как родителите осиновители обиждали децата.

Познати на Макгрегър от същата църква също са докладвали майката заради твърде строгите й наказания и заради това, че едното момиче от България било буквално кожа и кости. Те били загрижени за здравето му, защото трябвало да го носят, тъй като не можело да върви. Двете оплаквания са разследвани за кратко и после отхвърлени за допълнително разследване. След тях Марк и Мелиса Макгрегър спират да пращат българчетата на училище в църквата и ги обучават вкъщи.

Следващият сигнал срещу Марк и Мелиса Макгрегър е подаден направо от районната прокуратура от района, в който живеели те. Той е от февруари 2015 г. Според него прокурорите говорили с един от братята на българчетата, който бил тормозен сексуално от мъж в къщата на приятелка на г-жа Макгрегър. Тийнейджърът не успял да реагира, когато мъжът го сграбчил, събул си панталоните и наврял пениса си в лицето на момчето. 

Социалните отхвърлят сигнала, като смятат, че показанията на момчето са недостатъчни за действия срещу Макгрегърови. През март 2015 г. постъпва нов сигнал за тормоз чрез глад над българчетата, но социалните отхвърлят и него, защото дублирал обвиненията в тормоз от 2013 г.

За изтерзания живот на осиновените българчета стана известно, след като на 8 юли тази година властите арестуваха осиновителите им Марк и Мелиса Макгрегър. Причина за ареста – тормоз над двете български деца.

Във въпросния ден едното от българчетата – М. – било открито насред пътя (доста далеч от дома им) от съседи на Макгрегърови. То било мръсно, босо, със сплъстена коса. Краката му били кървави. Съседите прибрали момичето и извикали полиция. На сигнала се отзовава местният шериф. Момичето заявява, че вкъщи не му дават храна, затварят го в тъмна или гореща стая, карат го да бяга босо по чакъл и го наказват го за дребни неща (ако не помоли за разрешение да си сложи обувките или да прочете Библията). Момичето казва също, че отношението към сестра му, която му е близначка, също е лошо.

При проверката в дома на Макгрегърови властите откриват 10 малчугани – 8 собствени деца и двете осиновени близначки от България. Условията за близначките били мизерни – те имали само едно легло без възглавница, сложено буквално на бетонния под, и носели парцаливи дрехи, а също и не им било разрешено да се къпят редовно. Марк и Мелиса Макгрегър искали да се откажат от момичетата, но са арестувани на 8 юли и впоследствие освободени срещу гаранция от 100 хил. долара. Срещу тях е заведено дело за тормоз.

Делото срещу осиновителите на двете близначки, тормозени в Къщата на ужасите в Мисури, се оказа “горещ картоф” и не е ясно кога ще започне. Още преди първото заседание, което беше насрочено за 6 септември, съдийката, която щеше да го решава, поиска отвод, съобщи сайтът на българите в САЩ "БГВойс". От съда отказаха информация защо съдия Сандра Уест е поискала със случая да се заеме друг съдия.

Сандра Уест е асоцииран съдия за 37-и окръжен съд в Мисури. Тя беше избрана в съда през 2006 г. и преизбрана през 2010 г. И отново през 2014 г., както и през 2018 г.

Уест получава бакалавърската си степен от Университета Дръри, а степента на доктор на юридическите науки – от Университета на Мисури.