Нови пожари обхванаха Югоизточна Франция

В понеделник в южната част на страната се очакват от 35 до 39 градуса

ЕС
16:06 - 01 Август 2022
2331
Нови пожари обхванаха Югоизточна Франция

Нови пожари обхванаха в неделя Югоизточна Франция, като изпепелиха 350 хектара в Гар, където пожарникар беше сериозно ранен, и близо до Марсилия, спирайки на места движението по магистралата заради задимяване, предаде Франс прес. Южно от Ним голям облак дим  наложи частично затваряне на магистрала A9, която води към Испания.

Много се надявам да успеем да овладеем пожара до утре, каза в неделя вечерта майор Уилям Борели, макар че с настъпването на нощта самолетите и хеликоптерите с "водни бомби" трябваше да спрат да летят. Четирима пожарникари са ранени, включително един тежко, който е хоспитализиран с изгаряния.

На около 20 километра от втория по-големина град във Франция - Марсилия, пожарът беше овладян в неделя вечерта, след като обхвана 35 хектара, съобщи Противопожарната и спасителна служба на департамента.

Франция е на прага на нова гореща вълна, в понеделник в южната част на страната се очакват от 35 до 39 градуса. Пикът на горещините ще бъде е в сряда с максимални температури често по-високи от 35 градуса и върхови стойности от 39 или 40 градуса на югозапад.

Западна Европа беше обхваната от гореща вълна в средата на юли, втората за едва месец, по време на която избухнаха опустошителни горски пожари, като например в Жиронд (Югозападна Франция), където бяха унищожени близо 21 000 хектара гори.

Регионът Прованс-Алпи-Лазурен бряг в югоизточната част на страната е преживял най-горещия си юли от 1947 г. насам, според националната метеорологична служба "Метео Франс".