Нови пожари в Централна Гърция взеха две жертви

ЕС
14:32 - 27 Юли 2023
2089
Нови пожари в Централна Гърция взеха две жертви

Пожарникарите в Гърция се борят с пожара, горящ вече 10-ти ден на остров Родос, докато нови пожари избухнаха на континента, като унищожиха ферми и фабрики за една нощ, предава Ройтерс.

Пожарите в цялата страна, които бяха подхранвани от силни ветрове и температури над 40 градуса по Целзий, отнеха живота на още двама души в Централна Гърция в сряда, като броят на жертвите на пожарите стана пет.

Длъжностни лица наредиха евакуацията на няколко населени места в силно засегнатия район Магнезия, крайбрежен район на север от Атина.

Тялото на 45-годишен пастир е открито в селски район в сряда вечерта, съобщиха от противопожарната служба. По-рано властите откриха тялото на жена, съобщи държавната телевизия ERT. И двата смъртни случаи се дължат на пожарите.

Късно в сряда пламъци застрашиха индустриалната зона на град Волос. Пожарникари обхождаха района, докато се опитваха да го защитят, каза свидетел на Ройтерс.

Министерството на труда призова работодателите в района да спрат дейността си в четвъртък.

Отделен горски пожар избухна близо до град Ламия, южно от Волос. Жителите на няколко населени места бяха уведомени да напуснат домовете си.

Пожарникарите се борят и с нов пожар близо до град Кими на остров Евия, където двама пилоти на противопожарен самолет загинаха във вторник, когато машината им се разби в хълм, докато пускаше вода върху пламъците.

Големи райони в Средиземноморието бяха обхванати от интензивна лятна гореща вълна през последните дни и пожарникарите се борят да потушат пожарите в целия регион, от Португалия до Сицилия и Алжир.

Горските пожари са чести в Гърция през лятото, но по-високите температури, както и сухото време, което учените отдават на изменението на климата, превърнаха страната в средиземноморска гореща точка. Противопожарната служба каза още, че 500 горски пожара са избухнали в Гърция досега тази година.

На Родос, където повече от 20 000 чуждестранни посетители и местни жители напуснаха крайбрежните хотели и домове през уикенда, пожарите започнаха да стихват.

Рискът от пожар остава "изключително висок" за няколко района на Гърция в четвъртък, съобщи пожарната.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас каза, че Гърция преживява "много опасни летни дни". Пожарите, каза той, се разпалват от силни ветрове и се влошават от необичайно високите температури, запалвайки фронтове, простиращи се на няколко километра.

"Предвид климатичната криза, отново ще имаме екстремни метеорологични условия, които отново ще тестват силата ни. Нищо не е приключило, битката ще продължи през цялото лято", каза той.