Нови пожари в Гърци я, евакуират туристи и местни жители

ЕС
19:40 - 29 Юли 2024
1228
Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия.

Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области. Изгоря и водоносна кола на пожарната. Наложи се да се включат и военни в гасенето на огнената стихия. 

Евакуират жители и туристи от три села. Изпратиха съобщения по мобилните телефони да са в готовност хората от още четири села. Навсякъде е пълно с туристи, казаха от засегнатите общини. Засега огънят е извън контрол поради вятъра. Туристи обаче твърдят, че остават на плажа до утре.

Пожар обхвана земеделски район и до Лариса. Огънят се намира само на 16 километра от морето. В по-ниската част има много къщи и вили. Пожарникарите полагат максимални усилия да спрят огнения фронт преди да засегне населените места.

Запали се и горски район в област Аркадия. Огънят е далеч от туристически места, но близо до пожара има села. Жителите им получиха съобщения да са в готовност за евакуация. 

"Няма лек ден това лято", коментират огнеборците пред медиите.