НОВИ ПРАВИЛА: Европа слага лимит за тока на електроуредите

Актуални новини
13:13 - 07 Октомври 2024
2377
НОВИ ПРАВИЛА: Европа слага лимит за тока на електроуредите

Нови правила за работата на електроуредите у дома и в офиса ще трябва да доведат до пестене на електроенергия, като кафеварките и тостерите, например, ще трябва да харчат не повече от 0,50 W в режим “изключен” и в режим “в готовност”. Те влизат в сила от май 2025 година с Регламент 2023/826 на Европейската комисия и българското правителство публикува за обществено обсъждане Наредба, която засяга изискванията за екодизайн към продуктите, свързани с енергопотреблението.

Промените са част от общо три Регламента на ЕС за екопроектиране към електрическото и електронното оборудване и се отнасят най-вече за производители и търговци на техника, а крайният ефект за потребителите би трябвало да е пестене на електроенергия, коментираха експерти пред "Труд".

Очакванията са през 2027 година консумацията на електроенергия при режимите “изключен” или “в готовност” да спадне до 0,30 W. Новите правила определят консумацията на електроенергия на електроуредите в режим “изключен”, режим “в готовност” и мрежови режими на готовност, проектирани за работа с номинално или по-ниско напрежение от 250 V и в списъка попадат готварски плотове, детски игри, видеокамери, системи за домашно кино и други.

Задължително става наличието на режим “изключен” и режим “в готовност” или друго състояние на електроуреда, при което не се превишават изискваните нива на консумирана мощност в режим “изключен” или режим “в готовност”, когато оборудването е свързано към електрическата мрежа.

Оборудването може да предлага на потребителя възможност да дезактивира функцията за управление на консумацията. В такива случаи обаче потребителите трябва да бъдат предупредени за увеличената консумация на енергия вследствие на това действие. Това предупреждение се включва в ръководствата за експлоатация и трябва да се показва на вградените в оборудването екрани или на свързаните към него, ако има такава възмождост.

Според новите правила, всяко оборудване, свързвано към мрежа, което може да бъде свързано с безжична мрежа, трябва да предлага възможност на потребителя да дезактивира връзките с безжичната мрежа. Това изискване не важи за оборудване, което разчита на една единствена мрежова връзка за предвидената употреба и няма жична мрежова връзка.

Ръководствата за експлоатация за крайните потребители и свободно достъпните уебсайтове на производителите, търговците или упълномощените представители трябва да включват подробна информация за цялото оборудване като консумираната мощност, изразена във ватове, и закръглена до първия знак след десетичната запетая, както и интервала от време, след който оборудването влиза автоматично в режим “в готовност”, режим “изключен” или мрежови режим на готовност, изразен в минути и закръглен до най-близката минута.

Производители и търговци трябва да предоставят информация и за всеки вид мрежов порт колко е интервалът от време, след който функцията за управление на консумацията превключва към мрежови режим на готовност. Трябва да има информация и за сигнала за задействане от разстояние, който е необходим за повторното активиране на уреда.

В ръководствата на електроуредите трябва да са посочени и условията на изпитване за измерванията на консумация на електроенергия, като например при каква температура на околната среда са правени изпитанията.

Допустимите отклонения са около 0,10 W за консумирана мощност в режим “изключен” и режим “в готовност”, а времето, в което уредът трябва да достигне приложимия режим или състояние с ниска консумация на електроенергия не може да е повече от 10 на сто от обявеното в ръководството за използване.