Нови правила за влизане в ЕС от октомври

Автоматизирана проверка и събиране на биометрични данни

Новини
12:43 - 16 Май 2024
3367
Нови правила за влизане в ЕС от октомври

Нови правила за влизане в страните от ЕС ще влязат в сила от тази есен. Те са ориентирани предимно за страни, които не са членки на ЕС и най-вероятно ще засегнат предимно жителите на Великобритания, Турция и други по-далечни туристи.

Новите правила са ориентирани към влизане в страна-членка, както и напускането ѝ.

Посочената система ще регистрира всеки човек с подобен статут, без значение колко пъти вече е преминал през въпросната проверка. Всеки турист ще трябва да посочи личните имена, документите за пътуване и предоставя биометрични данни - те включват пръстов отпечатък и се прави снимка на лицето. Запазва се дата на влизането, както и дата за напускането на страната. Информацията за гостите на ЕС ще се пази в рамките на три години от последното пътуване.

Ако даден посетител не се върне в рамките на посочения период, то неговите данни се изтриват от системата.

Гражданите на страни извън ЕС няма да правят тази процедура на всяко летище и на всяка граница, веднъж след като въпросният посетител е в ЕС, не се налага да преминава през същата контрола отново, докато е в границите на шенгенското пространство. Единствено при следващо посещение в границите на ЕСш може да се наложи повторна регистрация.

Основната идея на тази проверка е ориентирана единствено и само за редуциране на времето и намаляване на опашките. Автоматизирането на граничния контрол прави самото пътешествие доста по-лесно и ефективно.

Проблемът на британците, а най-вероятно и на най-различни други гости, е ориентиран във факта, че информацията ще се пази за период от три години.

Наличието на въпросната система няма да отмени изискването за вадене на виза от съответното посолство.

Тя ще трябва да се сканира или представи при момента на посещение на дадена страна, но дори този процес трябва да е сравнително по-бърз от настоящите в момента. На този етап се твърди, че британците ще трябва да заплатят сумата от 7 евро за влизане в страните от Шенген, като се очаква и за останалите страни да има подобна такса. Паспортът на всеки жител ще бъде сканиран на влизане, заедно с всички останали необходими документи.

Електронната система за сканиране на документи и биометрични данни ще важи и за България, както и за всяка друга държава от ЕС.

Правилата на страните-членки в Шенген посочват, че максималният престой в евро зоната може да бъде максимум 90 дни и не трябва да се повтаря в рамките на 180 дни след приключването на посещението. Въпросната система започва да следи престоя на гостите и най-вероятно ще има определени санкции при следващото пътуване, както и възможност за отказ на посещението, освен ако не са налични друг вид визи - като работническа или учебна такава. Посочените промени все още се обсъждат, като се очаква до есента да има взето решение относно престоя.

Активирането на системата се очаква да се случи през октомври 2024 г. след като Франция изисква забавяне, докато не завършат Летните Олимпийски игри, както и Параолимпийските игри в Париж през лятото.