Нови шест ключови посланици предлага Гълъб Донев

Нови дипломати заминават за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър

Политика
15:04 - 16 Октомври 2022
6785
Нови шест ключови посланици предлага Гълъб Донев

Шестима важни посланици е предложило служебното правителство за смяна на последното си заседание. Предстои президентът Румен Радев да издаде укази за дипломатическите смени.

Правителството предлага промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха договорени от Министерството на външните работи и президента Радев още при кабинета на Кирил Петков, но тогавашният министър-председател ги блокира. Служебното правителство на Гълъб Донев задвижи смените на посланици още през август, както "24 часа" писа.

Заради блокадата между Кирил Петков и Румен Радев с месеци без посланик бяха оставени мисиите ни в Китай и Саудитска Арабия.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март заради предсрочно прекратения мандат на Димитър Абаджиев,  да замине опитният дипломат Либомир Попов, предлага служебното правителство на президента Радев. Попов е възпитаник на МГИМО в Москва, работил е в мисиите ни в Русия, Багдад и Истанбул и е бил посланик в Египет.

За Китай, където пък нямаме посланик от август 2021 г., също е предложен опитен дипломат. Там постът ще поеме Андрей Техов, който вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

Китай е е най-големият търговски партньор на България в Азия и заема второ място сред експортните дестинации на страната ни извън ЕС след Турция, подчертава служебният кабинет защо е важно спешно да изпратим посланик в Пекин.