Нови такси оскъпяват пътуването от Лондон през Хийтроу

През миналата седмица от аерогарата обявиха загуба в размер на 2 милиарда паунда

Новини
12:59 - 01 Март 2021
1321
Нови такси оскъпяват пътуването от Лондон през Хийтроу

Ако през 2021 година пътувате до Лондон през летище Хийтроу, пригответе си допълнително 8,90 паунда или 12,40 долара. Причината е, че аерогарата въвежда допълнителна такса за пътниците с цел да намали негативния ефект на пандемията върху бизнеса си.

Този вид допълнителни такси са разрешени от регулаторите във Великобритания в случай, че е необходимо да бъдат покрити разходи за комунални услуги на аерогарата, както и такива, свързани с превоза на багаж и регистрацията на пътниците.

Тя ще бъде начислявана само за полетите от лондонското летища, а не до него. Това ще засегне и българските пътници, които ползват линиите обслужвани от Хийтроу до София. 

"Хийтроу има нулева печалба от този вид услуги, които досега се покриват от такси за експлоатация и поддръжка (начислявани на авиопревозвачите)", се посочва в официално съобщение, цитирано от Bloomberg и money.bg.

Най-голямото летище в Обединеното кралство понесе тежък удар от пандемията, тъй като то разчита най-вече на полетите на дълги разстояния, които бяха почти напълно спрени през последната година.

През миналата седмица от аерогарата обявиха загуба в размер на 2 милиарда паунда за 2020 година след спад от 73% на обслужените пътници. Тогава от ръководството обявиха, че нямат възможност да покриват разходите за доставка на някои услуги.

Новата такса ще бъде в сила до края на настоящата година, като на аерогарата ще бъдат начислявани допълнително 4,44 паунда за всеки отделен багаж.