Нови тревоги около АЕЦ "Запорожие"

Украйна
08:16 - 27 Януари 2023
1579
Нови тревоги около АЕЦ "Запорожие"

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейни експерти са чули мощни експлозии в близост до Запорожската атомна електроцентрала. В изявление на агенцията се казва, че това "свидетелства за военни дейности в близост до обекта".

Експертите на МААЕ твърдят, че някои от експлозиите са станали на разстояние от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но други са били много близо до нея.

"Осем мощни експлозии бяха чути около 10:00 ч. местно време вчера, което доведе до разклащане на прозорците в офисите на завода", заявява ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

През последните седмици МААЕ съобщава за такива инциденти почти всеки ден, допълва агенцията.

Поради това Гроси призовава за възможно най-бързо създаване на зона за безопасност - за да се защити централата, от една страна, и, от друга страна, да се гарантира, че тя няма да бъде използвана за нападения.

Миналата седмица ръководителят на МААЕ проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев относно създаването на такава зона; той възнамерява да продължи консултациите и с руски представители. Няма информация обаче на какъв етап са тези разговори, както и с кого се водят.

Запорожката атомна електроцентрала е окупирана от руските войски още от първите седмици на войната. Оттогава централата е обстрелвана неведнъж, като страните се обвиняват взаимно.

Киев също така твърди, че руската армия използва АЕЦ за складиране на оръжия и боеприпаси, както и за обстрелване на контролирани от нея украински региони. Сред тези населени места е град Никопол, който се намира на противоположния бряг на река Днепър.

Най-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. В същото време два реактора работят в режим "горещо спиране", за да осигуряват топлина за самата централа и за съседния град Енергодар.