Нови трусове в политиката на Острова

Риши Сунак уволни шефа на Консервативната партия

Свят
12:35 - 29 Януари 2023
1966
Нови трусове в политиката на Острова

Британският премиер Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството, съобщава "Ройтерс".

До решението се стигна, след като независимо разследване на данъчните дела на Захауи е установило сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите.

"След приключването на разследването на независимия съветник, чиито заключения той сподели с нас двамата, стана ясно, че има сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите", посочва Сунак в писмо до Захауи.

"В резултат на това Ви информирах за решението си да Ви отстраня от поста Ви в правителството на Негово Величество", допълна британският премиер.

През последните дни бившият финансов министър беше притискан да подаде оставка, след като стана известно, че се е съгласил да изплати милиони на HM Revenue & Customs (HMRC) като част от споразумение с данъчния отдел.

Притесненията относно финансите на Захауи продължиха дори след като той се опита да изясни нещата, заявявайки, че заключението на HMRC е, че грешката с неговите данъци е била "неумишлена".