НОВИНА: Режат карантината за неваксинирани

Здраве
09:58 - 16 Август 2022
6868
НОВИНА: Режат карантината за неваксинирани

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички".

Това обяви министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР.

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, поясни министърът.

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", съобщи още той и подчерта, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се имунизират, а не както по-рано - да се чака събиране на достатъчно желаещи, така че да се употреби целият флакон.

Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, коментира още Меджидиев в предаването "Преди всички".

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери служебният здравен министър.

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга".