НОВИНАТА: Чакаме 2 милиона безплатни ваксини през август

Актуални новини
12:11 - 29 Юли 2020
5348
НОВИНАТА: Чакаме 2 милиона безплатни ваксини през август

България ще участва в обща поръчка на Европейския съюз за ваксина срещу коронавирус. Препаратът се очаква в средата на август. Това съобщи пред БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„В тази поръчка ние сме предвидили 2 млн. ваксини за българските граждани, като сме се ръководили от принципа на най-уязвимите групи. Това са хората, които са на възраст над 65 години, това са хората с хронични заболявания и са в рисковата група за заразяване с коронавирус и всички онези служители и медицински лица, които работят на първа линия и са в пряк контакт с тези пациенти.

Държа дебело да подчертая, че тогава, когато е налична тази ваксина и тя бъде осигурена, ваксинирането ще е абсолютно доброволно“, обясни здравният министър.

Той обясни още, че ресорното министерство ще подготви доклад с мерките, които ще трябва да бъдат предприети, ако се увеличат болните от Covid-19 в страната.

Неблагоприятните ефекти на ваксините като цяло обаче са толкова стряскащи, че дори Бил Гейтс - най-страстният привърженик на ваксините в света, признава, че около 700 000 души по света биха могли да станат жертви на нежелани реакции срещу ваксината за COVID-19.