Новината: Гласуваме цял уикенд за нов парламент

Политика
15:10 - 18 Август 2020
3978
Новината: Гласуваме цял уикенд за нов парламент

Внесените вчера предложения от ГЕРБ за ударна поправка на Изборния кодекс разкриха още един прецедент, научи Lupa.bg. Оказа се, че освен разписването на нови правила за избирането на Велико Народно събрание, както управляващите обявиха и с проекта за нова конституция, те предлагат и да гласуваме цял уикенд за ново Народно събрание. 

Мярката според герберите се налага заради утежнената епидемиологична обстановка сега заради COVID-19. В проекта пише, че при обявяването й и съвпадането й с национален вот, гласуването може да се проведе в 2 последователни дни. Уточнението кои да са те не се налага, тъй като пък в основния закон изрично е записано, че вотът винаги се провежда в ден, в който държавата е в почивка и никой, освен извънредно полагащите труд, избиратели, не е на работа. Това означава гласуване и в събота, и в неделя. А в изключителни случаи - в неделя и понеделник, когато принципно делничният ден е обявен за национален празник. 

Въпреки че ГЕРБ очевидно имат предвид ситуацията с коронавирусната епидемия, в текста им е заложено това да се случва във всяка епидемиологична обстановка, което означава, че гласуване цял уикенд може да се приложи и в случай, че се обяви обикновена грипна епидемия. 

Освен това управляващите предлагат и да се удължи пропорционално на удължаването на самия изборен ден. Какво следва от това? Досега ЦИК в законов срок от 3 дни трябваше да обяви изборните резултати, а обнародването им в Държавен вестник беше 7 дни. Сега с двоен изборен ден те стават съответно 6 и 14 дни.