НОВИНАТА НА ДЕНЯ: НОЩ спря следобедната сводка за заразените

Актуални новини
20:00 - 13 Май 2020
4541
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: НОЩ спря следобедната сводка за заразените

С края на извънредното положение вечерта на 13 май дойде новината, че Националният оперативен щаб и Министерство на здравеопазването спират да подават следобед информация към медиите и към обществеността за броя на тестваните у нас за COVID-19, за броя на заболелите, починалите и излекуваните.

През двата месеца на извънредното положение от 13 март до вчера подобен бюлетин бе публикуван два пъти дневно - в 8 часа сутринта и около 17 часа, над месец това беше придружавано с брифинги на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски по два пъти на ден. През последните седмици те бяха само сутрин в 8 часа в Министерския съвет, а на 2 май бе решено Националният оперативен щаб да спре с редовните сутрешни брифинги, като сутрин пред медиите да се появява само секретарят на НОЩ доц. Димо Димов, който да изчита информация без да отговаря на журналистически въпроси.

Любопитното е обаче, че в Министерство на здравеопазването не знаеха, че в 17 часа няма да бъде публикувана информация на сайта. На запитване на Lupa.bg на телефона на дежурния в МЗ днес в 18,20 ч. защо се бави сводката за COVID-19 оттам казаха, че това се дължи на претовареност на лабораториите и че МЗ ще продължи да информира хората два пъти дневно - в 8 и в 17 часа. Половин час по-късно обаче се оказа, че всъщност следобеден бюлетин няма да има и обобщена информация за изминалото денонощие ще се подава вече само веднъж дневно - в 8 часа сутринта.

Предстои да видим дали в такъв случай шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски заедно с другите популярни членове на щаба като проф. Тодор Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще дадат брифинг утре сутрин в МС.

Последната информация от тази сутрин бе, че броят на заразените с коронавирус у нас е 2069 души, излекуваните пациенти са 499, а починалите - 96.