Новината за посещението на Нанси Пелоси в Тайван разгневи Пекин

Планираната визита има за цел да покаже американската подкрепа за Тайпе

Свят
14:06 - 19 Юли 2022
2205
Новината за посещението на Нанси Пелоси в Тайван разгневи Пекин

Председателката на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси ще посети Тайван през август, съобщи Файненшъл таймс.

Тя ще бъде един от най-високопоставените държавни служители на САЩ, посещавали самоуправляващата се островна демокрация за последните десетилетия и на практика ще е първото посещение на председател на Камарата на представителите в Тайпе за последните 25 години.

Планираната визита има за цел да покаже американската подкрепа за Тайван, който се намира под нарастващ натиск от страна на Китай. Пекин обаче моментално реагира с раздразнение на съобщението, заявявайки че САЩ ще си носят последствията от едно такова пътуване.

Представителят на китайското външно министерство Джао Лицзян по време на брифинг припомни, че Пекин е категорично против официални контакти между САЩ и Тайван. Китайската комунистическа партия в Пекин смята Тайван за своя суверенна територия, въпреки че никога не е управлявала директно острова.

Посещението на Нанси Пелоси идва в момент, когато отношенията между САЩ и Китай са в най-критичната си точка, откакто двете страни нормализираха дипломатическите си отношения през 1979 г. 

Припомняме, че още през април външният министър на Китай Ван И отбеляза, че евентуално посещение на Пелоси би било „злонамерена провокация“. Новината за пътуването й идва сега на фона на предстоящата онлайн среща на президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин, планирана за следващите седмици.

Трима души, запознати със ситуацията, коментират пред ФТ, че Белият дом е изразил загриженост относно предстоящата визита на Пелоси. Моментът може и да не е добре подбран, тъй като на 1 август ще бъде отбелязана и годишнина от основаването на Народната освободителна армия на Китай.

Въпросът е деликатен и за Пекин, защото Китайската комунистическа партия ще проведе своя 20-ти конгрес по-късно тази година - среща, на която се очаква Си Дзинпин да си осигури безпрецедентен трети мандат.