Новите депутати полагат клетва, Борисов подава оставка

Политика
07:30 - 15 Април 2021
2398
Новите депутати полагат клетва, Борисов подава оставка

Първото заседание на 45-то Народно събрание започва този четвъртък в 9,00 ч. Народните представители ще положат клетва и официално ще встъпят в правомощията си. Тържественото заседание ще се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание".

По Конституция заседанието ще бъде открито от най-възрастния народен представител сред новите депутати - това е Мика Зайкова от "Има такъв народ", която е на 79 години. Новите депутати ще положат клетва и ще определят кой ще бъде председател на Народното събрание.

По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, но историята познава и изключения. След това ще станат ясни и ръководствата на парламентарните групи на 6-те политически сили в парламента - ГЕРБ, "Има такъв народ", БСП, ДПС, ДБ и "Изправи се! Мутри вън".

На тържественото заседание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава ще направи обръщение към народа и депутатите.

По Конституция на това заседание правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред Народното събрание. Кабинетът ще продължи да работи до избор на ново редовно правителство.