Новите случаи на COVID-19 в Европа нарастват за пръв път от седмици

Регистрирани са с 9% повече заразени от предходните седем дни

Новини
13:01 - 07 Март 2021
2175
Новите случаи на COVID-19 в Европа нарастват за пръв път от седмици

Новите случаи на коронавирус се увеличават в цяла Европа, слагайки край на шестседмичен спад на инфекциите, отчита Световната здравна организация (СЗО). През последната седмица на Стария континент са регистрирани 1 милион новозаразени, което е с 9% повече от предходните седем дни, предаде "Свободна Европа".

Според регионалния директор на СЗО за Европа нарастването на инфекциите се дължи на ноите варианти на вируса, както и на отпадането на ограничения в някои държави, „когато това не се прави по безопасен и контролиран начин“. Т.нар. британски вариант, който е смятан за по-силно заразен, вече се разпространява в 27-те европейски държави, наблюдавани от СЗО.

Увеличението на заболелите от COVID-19 идва на фона на усилията на повечето европейски държави да наваксат с ваксинационните си кампании след по-бавните темпове в началото в сравнение със страни като САЩ, Израел, Чили и Обединените арабски емирства.

Междувременно в голяма част от Европа продължават да действат различни ограничения, включително и пълни блокади. Хиляди протестиращи демонстрираха в Австрия, Швейцария, Швеция и Ирландия на 6 март, тъй като месеците на пандемични ограничения изострят икономическото и социалното напрежение.

На снимката: Протест срещу ограниченията в Австрия