Новият емир на Кувейт е шейх Науаф ал Ахмад ас Сабах

83-годишният престолонаследник е брат на починалия Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах

Новини
20:39 - 29 Септември 2020
4297
Новият емир на Кувейт е шейх Науаф ал Ахмад ас Сабах

Принцът престолонаследник на Кувейт 83-годишният шейх Науаф ал Ахмад ас Сабах беше назначен за нов емир на страната от правителството след смъртта на брат му шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който почина по-рано днес на 91 години, предаде Ройтерс.

Съгласно конституцията на Кувейт престолонаследникът автоматично става емир и встъпва в длъжност след полагане на клетва в парламента, предаде БТА.

Въпреки че Кувейт има един от най-активните парламенти в арабския свят, емирът има повечето правомощия, включително да назначава правителството, отбелязва ДПА.

Управлението на шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който стана емир на Кувейт през 2006 г., беше белязано от усилия да смекчи регионални спорове. Той запази добри отношения с Иран, който е смятан за съперник от много арабски държави от Залива, както и с Катар дори и след като няколко други страни от Залива скъсаха отношенията си с него през 2017 г.

"Днес загубихме свой велик брат и мъдър лидер", каза кралят на Йордания Абдула Втори и обяви 40 дни траур в страната от днес.

Лидерите на Обединените арабски емирства и Египет също изразиха съболезнования за кончината на Сабах, когото нарекоха велик лидер, и обявиха тридневни траури.

Съболезнования поднесоха и кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът Мохамед, които похвалиха постиженията и стремежите на Сабах в служба на Кувейт и на региона.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси също изразиха съболезнования.

"Не забравяме позицията му в подкрепа на мирни преговори и той изразяваше любовта си към Йемен на всяка среща", написа в Туитър говорителят на хусите Мохамед Абдул-Салам. Сабах беше уважаван и ценен за стремежа си да се сложи край на войната, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган написа туит на арабски, в който изрази скръбта си от кончината на Сабах и поднесе съболезнования.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа Сабах като "невероятен символ на мъдрост и щедрост, вестоносец на мира, строител на мостове".