Новият емир на Кувейт положи клетва

Свят
11:12 - 20 Декември 2023
1280
Новият емир на Кувейт положи клетва

Новият емир на Кувейт, шейх Мешал ал-Ахмад ал-Сабах, жестоко критикува депутатите и изпълнителните власти в сряда за действия "във вреда на интересите на страната и народа" в първото си изявление, след като официално положи клетва, предава Ройтерс.

След като положи конституционна клетва в Националното събрание в сряда, шейх Мешал разкритикува решението на властите да назначават хора на длъжности, "които не са в съответствие с най-простите правила на справедливостта".

Той също възрази срещу помилването на няколко осъдени опозиционни фигури и накърняването на кувейтската идентичност.

Емирът каза, че е "необходимо да преразгледаме сегашната ни реалност, особено по отношение на сигурността, икономиката и условията на живот".

Той подчерта "важността на проследяването, отговорния надзор и обективната отчетност в рамките на конституцията и закона за небрежност, безстопанственост и посегателство върху интересите на гражданите".

Кувейт ще спази ангажиментите си в Персийския залив, регионалните и международните ангажименти, каза шейх Мешал.

83-годишният шейх Мешал беше практическият владетел на Кувейт през по-голямата част от управлението на своя полубрат шейх Наваф поради лошото му здраве. Предшественикът му почина в събота.