Новият филм на Роман Полански раздели критиката

По червения килим във Венеция преминаха съпругата му Еманюел Сение и актьорите Жан Дюжарден и Луи Гарел

Новини
14:03 - 31 Август 2019
2507
Новият филм на Роман Полански раздели критиката

Новият филм "Офицер и шпионин" ("Аз обвинявам") на на Роман Полански за аферата "Драйфус", представен премиерно на кинофестивала във Венеция, предизвика противоречиви отзиви.

Част от критиците оцениха по достойнство качествата на кинотворбата, докато други повдигнаха въпроса за паралелите, които режисьорът прави между прословутата афера и собствения си живот, предаде Франс прес.

86-годишният Полански, който бяга от САЩ, след като е признат за виновен в изнасилването на малолетно момиче през 1977 г. и все още е в полезрението на американското правосъдие, не присъства на представянето на "Офицер и шпионин" във Венеция.

По червения килим преминаха съпругата му Еманюел Сение, която изпълнява роля във филма, и актьорите Жан Дюжарден и Луи Гарел.

Дюжарден се превъплъщава в образа на централния персонаж подполковник Жорж Пикар. Ролята на Алфред Драйфус е поверена на Гарел.
На пресконференция по-рано през деня продуцентът Лука Барбарески заяви, че с актьорите ще отговарят само на въпроси, свързани с филма.

"Това не е морален съд. Нека миналото си остане в миналото. Трябва да се фокусираме върху настоящето", каза Барбарески.

Организаторите на кинофестивала във Венеция "отнесоха" сериозни критики заради решението да включат "Офицер и шпионин" в конкурсната програма. В своя защита те заявиха, че филмът, а не човекът подлежи на разглеждане от журито.

Първите реакции на критиката са по-скоро възхвала на качествата на филма. В. "Фигаро" оценява изпълнителя на главната роля Жан Дюжарден като "дързък и многопластов". Британският в. "Гардиън" окачествява продукцията като "солидна, добре измайсторена и ангажираща". Американското специализирано издание "Варайъти" отчита "грандиозното структуриране" на филма.

Според "Скрийн" продукцията е "скромна и педантична", а Дюжарден - "великолепен".

"Холивуд рипортър" отбелязва "странната липса на емоция" във филма.

Доста критици поставят под въпрос подтекста на творбата, в която отеква личната история на преследвания Роман Полански. Според "Варайъти" във филма "липсва нещо", вероятно именно защото създателят й прави паралел между себе си и Драйфус - "един невинен човек".