Новият гръцки премиер се закле върху Библията (СНИМКИ)

Актуални новини
21:06 - 08 Юли 2019 (обновена)
4496
Новият гръцки премиер се закле върху Библията (СНИМКИ)

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис положи днес клетва и получи мандат за съставяне на правителство след абсолютната победа на оглавяваната от него консервативна партия "Нова демокрация" на предсрочните парламентарни избори в Гърция. На специална церемония в Атина досегашният министър-председател Алексис Ципрас предаде властта на спечелилия десен лидер, предаде БНР.

Консерваторът Мицотакис показа на гърците, че държи на християнските ценности и се закле върху Библията в присъствието на президента на страната Прокопис Павлопулос и на висши духовници. В изявление след това каза: "Гръцкият народ ни даде силен мандат да променим страната. Ще уважим изцяло решението му. От днес започва усилена работа. Напълно съм уверен в способностите ни, и че ще се справим достойно".

Кириакос Мицотакис встъпи днес в длъжност


"Нова демокрация" спечели близо 40 % на вчерашните извънредни парламентарни избори. Шест партии влизат в новия парламент, извън него остава крайнодясната „Златна зора“. 

Абсолютната победа на "Нова демокрация" дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси, посочват коментарите  по изборните резултати. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната, пишат днешните вестници.

Алексис Ципрас приветства своя наследник в сградата на правителството в Атина


Новият премиер на Гърция обяви състава на своето правителство, като избра Христос Стайкурас за министър на финансите, предаде агенция Ройтерс. За министър на външните работи е избран Никос Дендиас, а за министър на отбраната - Никос Панайотопулос.

Лидерът на "Нова демокрация" се закле като премиер пред висши гръцки духовници

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис е роден на 4 март 1968 г. в Атина. Син е на покойния гръцки премиер и лидер на “Нова демокрация” Константинос Мицотакис. Кириакос е само на няколко месеца, когато семейството заминава в самоизгнание в Париж, тъй като бащата е персона нон грата за военната хунта. Голямата сестра на Кириакос - Дора Бакояни, бе първата жена, кмет на Атина, и първата жена, външен министър на Гърция.

Семейството се връща в родината през 1974 г., когато демокрацията е възстановена. През 1986 г. Мицотакис-син заминава за САЩ, където завършва социални науки в Харвард. През 1990 и 1991 г. работи като икономически анализатор в Чейз Манхатън банк в Лондон.

Мицотакис заедно с президента на Гърция Прокопис Павлопулос


Връща се в Гърция да отбие военната си служба в авиацията, след което отново заминава за САЩ да прави магистратура на международно икономическо планиране в университета в Станфорд. Прави и бизнес магистратура в Харвард. Продължава да работи в Лондон за местна банка, след което се мести в частния финансов сектор в Гърция.

Политическата му кариера започва с парламентарните избори през 2004 г. Получава най-много гласове от който и да било друг депутат на “Нова демокрация” и триумфално влиза в парламента. Оттогава на всички избори получава депутатско място.

През юни 2013 г. става министър по административната реформа и електронното управление в правителството на Андонис Самарас. На 10 януари 2016 г. е избран за лидер на “Нова демокрация”. Говори английски, френски, немски. Женен е за Марева Грабовски, имат 3 деца - две дъщери и син.

Крайнолевият Алексис Ципрас предаде щафетата на консерватора Кириакос Мицотакис