Новият кабинет създаде кризисен щаб за енергетиката

Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев

Новини
19:20 - 03 Август 2022
3851
Новият кабинет създаде кризисен щаб за енергетиката

Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията.

Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на пресконференция в Министерския съвет.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите", каза той.

„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще бъде осъществяван лично”, каза още той.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Това, което сподели министърът на енергетиката Росен Христов е, че газ до края на годината няма. Има само до месец септември.

За прословутите 7 танкера - те са на ниво оферта - 3 тази година, 4 следващата година, но няма слотове за доставката в България. Търсят се да се закупят, но това ще оскъпи природния газ, а през последните дни газът, който постъпва от Азербайджан и за който се казваше, че е значително по-евтин, вече е по-скъп.

"Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, търси се начин за оздравяване на дружеството.

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ. Но на финала на изявлението си премиерът Гълъб Донев увери, че ще се направи всичко възможно да се предотврати енергийна криза. Търси се поевтиняване на микса