Новият ковид щам стигна Ню Йорк

Общество
08:46 - 05 Януари 2021
2178
Новият ковид щам стигна Ню Йорк

В американския щат Ню Йорк е регистриран първи случай на новия, по-заразен вариант на коронавируса, който бе открит във Великобритания в края на миналата година, предава БНР.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че мъж на около 60-годишна възраст от град северно от Олбъни е заразен с новия щам.

Мъжът, който вече оздравява, не е пътувал скоро, което говори за предаване на вируса в общността. Ню Йорк направи 5000 теста за новия щам и досега е открит само един случай.

Същевременно драстични наказателни мерки обявиха властите в американските щати Ню Йорк и Флорида срещу болници, които не използват своевременно доставените им ваксини срещу Covid -19, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Федералното правителство обяви, че досега в Съединените щати, където са одобрени ваксините на Pfizer и BioNTech и на "Модерна", са доставени общо 15 милиона и 400 000 дози, но са използвани едва 4 500 000 от тях.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че не иска ваксините да отлежават във фризерите на болниците, а да бъдат използвани по предназначение. Болниците, които не успяват да изразходват доставените им дози в рамките на седмица ще бъдат глобявани и доставките към тях ще бъдат прекратени.

Във Флорида губернаторът Рон ДеСантис пък обяви съревнование между болниците - който бие най-много и най-бързо ваксини ще получава най-големи количества. Приоритет за ваксинации във Флорида имат възрастните хора, а не медиците. Щатските власти са определили 1000 медицински сестри специално за ваксинационните центрове.