Новият омбудсман държи портрет на Бойко на бюрото си

Диана Ковачева има връзки в БСП и ДСБ, но става известна покрай ГЕРБ

Актуални новини
08:16 - 06 Септември 2019
9222
Новият омбудсман държи портрет на Бойко на бюрото си

Наследничката на Мая Манолова на поста национален омбудсман Диана Ковачева държи портрет на премиера Бойко Борисов на бюрото си. Бившият правосъден министър може да не толкова атрактивна, но със сигурност е не по-малко амбициозна. И добре разпознаваема в чужбина.

През 2011 година Диана Ковачева влезе с летящ спринт в министерството на правосъдието и седна в овакантения министерския стол заради  току що избрания вицепрезидент Маргарита Попова. Днес, 9 години по-късно, тя отново довършва мандат, този път на омбудсмана Мая Манолова, която смени за часове амплоато си от обществен защитник на кандидат за кмет, пише „Стандарт”.

Биографията на Дияна Ковачева не е тайна за никого от съдебната система. Завършила е право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения , има специализации в областта на правата на човека.

Голямата си кариера  прави в продължение на 9 години като изпълнителен директор на представителството на Transparency International. Изследванията срещу корупцията и злоупотребата с власт я изстрелват като министър в средата на първия кабинет на Борисов. А след оставката, тя се отдава на научна работа в Института за държавата и правото при БАН и започва да преподава Международно право в Университета за национално и световно стопанство.

По това време получава и най-голямото международно признание - указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София.

Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес. Британците отбелязват, че по времето, в което е министър на правосъдието, е бил приет Законът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Отбелязва се и работата й по налагане на стандарти за младежко правосъдие и ангажираността й с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България.

Преди 3 години, Ковачева получава предложение да влезе в екипа на Манолова и го приема. Депутатите гласуват кандидатурата й с учудващо единодушие. Но то е неслучайно. Диана Ковачева никога не е показвала политически пристрастия, но животът й я е сближил с партии от всички цветове. Подкрепата на реформаторите получава заради участието си в кабинета на Иван Костов. По време на управлението му тя беше старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ".

За БСП също никога не е била чужда. Съпругът й -Венцеслав Караджов, с когото шумно се раздели преди години, беше бивш член на ЦИК от червената квота и приближен до Михаил Миков. На Позитано години наред се шушукаше, че дядо й по бащина линия возел навремето Цола Драгойчева, а баща й също бил виден функционер.

Ковачева обаче получи известност не от БСП или ДСБ, а с ГЕРБ.

Докато беше министър се запомни както с написването на нови закони, така и с идеята да се намали мандата на главния прокурор на 5 г, а също и с началото на дебата трябва ли да има доживотен затвор без право на обжалване. Актуалността му днес е не по-малка след трагедиите в Сотиря.

Но най-любопитните подробности за Ковачева излязоха от 5 минутно видео, заснето от немската телевизия ARD, в която тя бе представена като борец срещу корупцията на фона на кадри от операции на ГДБОП срещу организираната престъпност.

Филмът показа как тя работи неуморно като преглежда и подписва документи на бюрото си, говори по телефона и пише на компютъра, до който е сложена снимка на премиера Бойко Борисов.

Тогавашния правосъден министър бе заснет на заседание на Министерски съвет, където министър-председателя разказва пред немските журналисти как я е поканил да заеме този пост.  "Не познавах Диана Ковачева лично, а само от обществената й дейност в "Трансперънси интернешнъл", която намирах за интересна. Поканих я на  разговор и й казах: "Искам 100% прозрачност в съдебната система, реформа и не познавам никой друг, който би могъл да я проведе по-добре от теб, така че обществеността и организациите да са доволни", разказва премиерът.  В репортажа се показва и част от личния живот на Ковачева - как се разхожда в парка със сина си и кучето си - Карла дел Понте, кръстено на прокурорката от трибунала в Хага.

Макар да остана в сянката на Мая Манолова досега, Ковачева със сигурност ще бъде достатъчно активна на поста си. Затова, нищо чудно скоро пак да я видим във филм на чужда медия.

Снимка: Агнес Методиева