Новият руски посланик гостува на Външно

Елеонора Митрофанова връчи акредитивните си писма на зам.-министъра Петко Дойков

Политика
16:49 - 01 Март 2021
3249
Новият руски посланик гостува на Външно

Новият руски посланик в София Елеонора Митрофанова връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи на България Петко Дойков. Днес Нейно Превъзходителство се представи официално във Външно министерство.

Наследничката на Анатолий Макаров пристигна в България в края на миналата седмица и първо посети руската църква в София. Очаква се в близките дни Елеонора Митрофанова да връчи официално акредитивните си писма на президента Румен Радев. 

Елеонора Митрофанова е дипломат от кариерата и е първата жена руски посланик в България. Тя е родена на 11 юни 1953 г. в Сталинград. Завършила е Московския държавен университет за международни отношения, работила е във външнотърговския сектор, както и в Института на морския флот. 

В периода 1993-95 е депутат в Държавната дума от партията на Владимир Жириновски ЛДПР. Била е и заместник министър на външните работи, както и одитор в Сметна палата. 

Митрофанова е била и заместник генерален директор на ЮНЕСКО, както и представител на Русия в ЮНЕСКО. Тя е била и посланик за особени поръчения към руското Външно министерство. От края на 2017 до юни 2020 г. беше ръководител на Федералната агенция, отговаряща за отношенията на Русия със страните от ОНД - Россътрудничество.