Новият състав на КЕВР ясен през юли

Актуални новини
14:47 - 08 Юни 2020
1931
Новият състав на КЕВР ясен през юли

Новият състав на КЕВР ще стане ясен през юли. Най-вероятно тогава Народното събрание ще избере новите членове на комисията, съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

На практика това значи, че новите цени на тока и парното, които трябва да влязат в сила от 1 юли, ще бъдат определени от сегашния състав на комисията. Миналата седмица излезе информация, че парното ще поскъпне с 22 %. Това вбеси премиера Борисов и той се закани да смени КЕВР. Междувременно стана ясно, че мандатът на комисията е изтекъл още на 2 април. 

До момента председател на КЕВР беше Иван Иванов, Евгения Харитонова и Светла Тодорова - бяха от квотата на ГЕРБ, Владко Владимиров - от квотата на “Обединени патриоти”, а БСП имаха един представител - Димитър Кочков.

Дори при междинното обновяване на комисията, което беше през май 2018 г., БСП не предложи нов човек, тъй като по това време тя се дистанцира от комисията.

Правилата за избор на новите в КЕВР вече са приети от енергийната комисия в парламента. Те обаче още не са гласувани в зала заради извънредното положение, което забави работата на парламента. Допълнителна неяснота внесе и проектозаконът за ВиК, който предвижда отделен регулатор за водния сектор.

Вероятно следващата седмица правилата ще бъдат гласувани в зала. След това има 7 дни, в които парламентарните групи и депутати могат да правят предложения.