Новият шеф на „Булгаргаз“ не вижда проблем бившата му компания да купува газ

Людмил Йоцов присъства на заседанието на парламентарната енергийна комисия

Новини
17:51 - 08 Февруари 2022
4216
Новият шеф на „Булгаргаз“ не вижда проблем бившата му компания да купува газ

Новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов не вижда проблем в това, че компанията, за която е работил, преди да заеме поста, е сред купувачите, купили газ на борсата при сделките от последните дни.

Той присъства на заседанието на парламентарната енергийна комисия, на която трябваше да даде разяснения за сделките от последната седмица, за които се появиха съмнения, че са извършени непрозрачно и определени търговци са били информирани предварително.

Заседанието на комисията бе засекретено с аргумента, че има поверителна информация, а ДАНС и енергийният регулатор са започнали проверка, съобщава БНР.

Слез заседанието новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов отказа да назове компаниите, които са купили газ на борсата, но призна:

„Осем компании са, това е търговска тайна, там има конфиденциални клаузи.“

Запитан дали сред купувачите е компания, за която е работил, той отговори:

„Казах - да, но не за значителни количества, а минимални. Не е конфликт на интереси, защо да е конфликт на интереси, това е анонимен сегмент.

Единственото, което мога да направя, за да не търгувам с тази компания, е да забраня търговията с нея – „Булгаргаз“ въобще да не търгува с нея“.

Казаното от Йоцов коментира и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Хубаво е да разберете коя сделка на каква цена е сключена, защото това също е интересна информация. За съжаление, не мога да ви кажа повече. Ние не можем да разберем кой е взел трохите, а се надяваме да разберем кой се бута да изяде баницата.

Да работиш до четвъртък в една фирма, в петък да станеш шеф на държавно дружество и в същия ден да продадеш газ на собствената си фирма, в която си работил. Това на вас не ви ли се струва ненормално също?“

За цените, по които са сключени въпросните сделки, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов заяви:

„Булгаргаз“ не е дал тази цена от 150 лева за евро. Офертата не я правя аз. Прави я човекът, служителят на „Булгаргаз“, който е упълномощен да търгува на борсата. Това определено не е изпълнителния директор. Това е оперативна самостоятелност, негова. Аз не мога да му се бъркам. По принцип не е на мое подчинение. Има си началници на отдели, има началник на дирекция“.

От своя страна Делян Добрев посочи:

„Моята прогноза е, че до края на годината делът на „Булгаргаз“ ще остане наполовина, както и обществото ще плати вероятно с между 250 и 500 милиона лева повече за газ“.