Новият шеф на НАП: Дами, ще отслабнете, когато започнете да се храните

Румен Спецов е единственият данъчен у нас, който едновременно е и експерт по здравословно хранене и културист

Здраве
14:15 - 15 Май 2021
14332
Новият шеф на НАП: Дами, ще отслабнете, когато започнете да се храните

Новият шеф на НАП Румен Спецов е републикански шампион по културизъм за ветерани от 2014 г. и 2015 г. и медалист от редица престижни турнири. Подпомага активно подготовката на състезатели в различни категории, класирали се на призови места в България и чужбина. Персонален и онлайн треньор в интернет платформата Bodyconstructor и лицензиран съдия към Българска федерация по културизъм и фитнес.

Най-вероятно той е и единственият данъчен инспектор у нас, който едновременно е експерт по здравословно хранене и културист с активна състезателна и треньорска дейност. А и едва ли можете да предположите, че този обаятелен мускулест мъж има в професионалното си портфолио 14 години стаж в системата на НАП, където заема различни постове, а от два дни е и неин шеф.

Освен че е изявен атлет в редица спортове (хандбал, лека атлетика и бойни изкуства) и многократен шампион по културизъм, Румен Спецов има две магистърски степени от Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в Свищов – по търговия и одит; и трета по Защита на национална сигурност от Полицейска академията на МВР в София.

Единственото му интервю е пред популярното списание "Жената днес", в което той дава и редица безценни съвети на дамите за здравословно хранене, отслабване и т.н.

Ето и неговите съвети:

Как да отслабнем 

Дамите преди всичко трябва да осъзнаят, че за да отслабнат, трябва да спрат да гладуват и да започнат да се хранят. На второ място – трябва да пият вода и да започнат да спортуват – поне 3 пъти в седмицата. Гладът не е добър приятел, с глад можете преди всичко да се разболеете. За пълноценно намаляване на теглото, както и за поддържане на постигнати мечтани килограми водеща е ролята на хранителния режим. Той трябва да включва разнообразни храни в неголеми порции, разпределени в 4-5 хранения през деня. Не препоръчвам резки и драстични смени на количествата приета храна – дайте си достатъчно време за промени, за да могат всички процеси в тялото да стават плавно и без стрес за организма.

Движете се и бъдете активни. Всякаква спортна активност е препоръчителна – ходене в градски условия, в планината, фитнес, каране на колело, плуване и т.н.

Храна и сън за мускули  

За мускулите са нужни белтъчини – поне 1,5-2 г/кг тегло. Източници на белтъчини могат да бъдат както храната (месо, риба, яйца, млечни произведения), така и специализираните добавки. Съчетаването на различни източници в голяма степен улеснява техния прием и е препоръчително да ги включите в менюто си.

Сънят е времето, през което се обновяват всички системи на организма: нервна, мускулна, имунна, костна.

Той е неделима част от промяната на визията. Всички регенериращи процеси протичат по време на сън. Отделените по време на сън хормони пряко влияят и на регенериращите способности на кожата – така че, докато спим, се и разкрасяваме.

„Да” на тестото 

Все пак зависи от вида на тестото и последващото му използване, но преди всичко тестото е брашно и вода. Качествени са въглехидратите от зърнени култури, комбинирани с витамини от група В, магнезии, калий, фосфор и други, в нужните грамажи. От брашно може да приготвите вкусни и здравословни палачинки за закуска, питателни спагети за обяд и вечеря, както и различни вкусни тутманици и солени ястия.

Тестото не е враг. Врагът във всяка храна е приетото количество. Правилното съчетаване на основните елементи въглехидрати-белтъчини-мазнини прави храната здравословна.

Аз обожавам тесто и тестени изделия и никога не се лишавам от тях. Просто не прекалявам.

Диетични грешки

Първата грешка е, че се пропуска закуската. Втората е, че кафето сутрин се смята за закуска. Третата – приема се твърде много храна наведнъж, особено вечер, когато се гарнира и с алкохол.

Кога да тренираме – сутрин или вечер

Няма такова правило за тренировка. Важното е тя да пасне най-добре в ежедневието ви и спрямо храненията. Сутрин или вечер, тренировката си има своите положителни страни и във всички случаи се отразява благоприятно на тялото.

Закуската

Тук е мястото на въглехидратите, захарите, протеинът. Ако сте вечеряли чисто и диетично, сега трябва да заредите тялото след сън за новия ден. Това означава да включите в закуската прием на въглехидрати от овес, грис или  брашно.

Да заложите на захари от любим  плод, както и да добавите протеин от яйца, месо или извара. И за всичко това не се изискват специализирани кулинарни умения.

Най-простото е да си направите сандвич с пълнозърнест хляб (може и сами да си го приготвите), чисто месо или извара, добавени зеленчуци – домат, краставица, салата или изпечено на тиган яйце.

Какво съдържа идеалната вечеря

Всичко зависи от вашето ежедневие и час на трениране. В повечето случаи, когато човек тренира след работно време – около 18.30 – 19.00 ч, след това вечерята е към 20.00 – 20.30 ч. В този часови пояс приемът на всякакви чисти меса и риба, гарнирани със зеленчуци, бобови култури, печен или варен картоф, би бил идеална вечеря, без да се притеснявате от късния час на вечерята.

Колкото по-късно вечеряте, толкова по-малко количество въглехидрати трябва да приемате.

Фитнес за бременни

Бременните жени могат съвсем спокойно да посещават фитнеса. Единственото внимание е към правилния подбор на упражнения и използвани тежести. Но всичко това е строго индивидуално за всяка една жена и етапа от нейната бременност. Моята съпруга беше във фитнеса до деветия месец. Използването на разумни тежести и изолиращи упражнения, без пряко натоварване към коремната област, оказват дори благоприятно действие върху тонуса на организма.