Новият щам на COVID-19 се разпространява до 70% по-бързо

Новини
22:03 - 19 Декември 2020
5086
Новият щам на COVID-19 се разпространява до 70% по-бързо

Домакинствата в Лондон и Югоизточна Англия няма да могат да си ходят на гости през празничния период, докато в останалата част на страната три домакинства ще могат да се срещат на закрито само на Коледа, обяви Борис Джонсън.

Предоставяйки актуализация от Даунинг Стрийт, премиерът каза също, че Лондон ще премине в следващото ниво на мерки от полунощ.

Говорейки заедно с главния медицински инспектор Крис Уити и главния научен съветник сър Патрик Валанс, Борис Джонсън каза, че затягането на ограниченията е свързано с разпространението на новия щам на COVID-19, който според учените се разпространява по-бързо от предишната форма.

"Трябва отново да преразгледаме начина по който ще действаме по празниците. С огромно съжаление трябва да кажа, че не можем да продължим така и не можем да си позволим да облекчим мерките. Останете си вкъщи", каза Джонсън.

С въвеждането на 4-та степен от мерките всички магазини освен хранителните ще бъдат затворени. Затварят врати и фризьорските салони и фитнесите.

"Тези допълнителни ограничения са жесток удар. Нашият град е изправен пред най-тежката си Коледа след войната - и всички ние ще трябва да обединим сили, за да минем през този ужасен период. Моля, следвайте новите правила - от това зависят животи", написа кметът на Лондон Садик Хан.