Новият-стар президент на Полша встъпи в длъжност

Анджей Дуда положи клетва за официалното начало на втория си мандат

Новини
11:50 - 06 Август 2020
1251
Новият-стар президент на Полша встъпи в длъжност

Анджей Дуда, преизбран за втори мандат за президент на Полша, отново пое поста на държавен глава. Тържествената церемония по встъпването му в длъжност се провежда в пленарната зала на Сейма (долната камара на парламента), предаде Канал 3.

В съответствие с конституцията Дуда положи клетва пред Народното събрание.

На церемонията по встъпването му в длъжност традиционно присъстваха депутати и сенатори, представители на правителството, духовенство и въоръжени сили, както и дипломати от различни страни. Много политици отказаха поканата за това събитие - някои по политически причини, а някои заради коронавирусната епидемия. През последните няколко дни има съобщения за няколко парламентаристи, заразени с инфекцията.

В контекста на коронавирусната епидемия церемонията по встъпване в длъжност се провежда в парламента в съответствие със засилените санитарни мерки. Повечето от присъстващите влязоха в сградата с предпазни маски, включително избрания президент и съпругата му. Дуда е с черна маска, а съпругата му Агата е с бяла, съответстваща на цвета на белия й костюм.

Дуда спечели последните президентски избори, които се проведоха в републиката през юни-юли. Във втория тур на гласуването кандидатурата му беше подкрепена от 51,03% от избирателите. Съперникът му от най-голямата опозиционна партия в републиката „Гражданска платформа“ - кметът на Варшава Рафал Тшасковски - спечели 48,97% от гласовете. Опозицията поиска да отмени резултатите от изборите, смятайки, че те са проведени нечестно.

Президентски избори се провеждат в Полша на всеки пет години. Един човек може да заема най-високата длъжност в страната за не повече от два мандата. Дуда стана държавен глава през 2015 г., побеждавайки Бронислав Коморовски на втория тур, който беше избран през 2010 г. след смъртта на президента Лех Качински при самолетна катастрофа край Смоленск.