Новият турски посланик: България е важна за нас

Свят
19:32 - 21 Май 2024
3209
Новият турски посланик: България е важна за нас

"България е важна страна за нас като съсед, съюзник от НАТО и приятел. Ние много ценим нашите отношения", заяви новият посланик на Турция в София Мехмет Саит Уянък.

Той пристигна в Президентството, за да предаде акредитивните си писма на президента Румен
Радев.

Уянък заяви след церемонията вчера, че за него е голяма чест и удоволствие да служи в България като турски дипломат.

Той отбеляза също, че с неотдавнашните двустранни посещения на високо равнище връзките между двете страни, които, както посочи, са в много добро състояние, са набрали добра инерция.

По отношение на двустранните икономически отношения Уянък подчерта, че целта за търговския стокообмен между двете страни е 10 млрд. долара, а турските инвестиции в България надхвърлят 2,5 млрд. долара.

Той открои и важността, която турската държава отдава на българската турска общност.

"Щастието и благосъстоянието на нашите сънародници и участието им в икономическия, социалния и политическия живот тук, разбира се, е основен приоритет за нас", посочи той.

Посланик Уянък засегна и въпроса за транспортната свързаност, като се има предвид, че голяма част от износа на Турция се осъществява по суша през България.

"Съвместната ни работа в тази област продължава", каза той.

Дипломатът отбеляза, че усилията на българската страна за подобряване на транзита през пункта "Капитан Андреево" са помогнали за ускоряване на преминаването на камионите и че ще продължат взаимните усилия по тази работа.

Уянък изтъкна също и факта, че сега за пръв път турски автомобил TOGG е използван като служебен на посолството, което, по думите му, показва, че TOGG започва да бъде предпочитана марка в дипломатическите мисии на Турция.

"За нас е голяма чест, че наш автомобил, произведен в страната, участва в дипломатическото ни представителство. За пореден път представихме компетентността на Турция в областта на техниката и технологиите на световната сцена", каза той.

Българските представители, включително президентът Румен Радев, са проявили голям интерес към колата.

Миналата година Турция пусна в продажба първия турски електрически автомобил ТОГГ (TOGG), след като масовото производство започна на 29 октомври 2022 г. в производствената база на ТОГГ в окръг Бурса.