Новият вариант на COVID-19 се развива бурно (НОЩ на живо)

Здраве
10:01 - 21 Януари 2021
6118
Новият вариант на COVID-19 се развива бурно (НОЩ на живо)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, Националният оперативен щаб и директори на болници дават редовния си брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Запазва се трайна тенденция за в пъти повече излекувани от потвърдените нови случаи, съобщи в началото на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов.

482 са новите случаи, при направени 8052 проби. Това означава, че 6% от направените тестове са положителни. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220. Броят на ваксинираните българи е вече 24 127, за последното денонощие - 1901 души.

Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експертите са много притеснени от случващото се в Европа, съобщи още той. Разпространението на новия щам върви, с различни темпове. "Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма", обясни доц. Кунчев.

България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров, каза още главният държавен здравен инспектор. Десет души заразяват между пет и шест души в България, а във Великобритания десет души заразяват 27, посочи той. 

"За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на заразените 2993", отчете още здравният министър. Той заяви и, че добрата тенденция излекуваните да са повече от заразените, се запазва.

При смъртността, сме тръгнали от 1,2 на 100 000, достигнат е пик на 8 декември, а в момента тя е 10 на 100 000. "За съжаление смъртността е около 9 пъти по-висока", изтъкна ген. Мутафчийски.

Проф. Асен Балтов допълни, че английският щам е вече у нас. Той бил засечен още през ноември в лабораторията на "Пирогов". Лабораторията хващала три вида на вируса. При този щам обаче, един от тях липсвал.

Снимки: Агнес Методиева