Ново 20: Дъждът бави важен ремонт на пътя в София

Актуални новини
14:48 - 19 Октомври 2020
2453
Ново 20: Дъждът бави важен ремонт на пътя в София

Столична община оправда забавянето на пореден ключов инфраструктурен проект в София с неблагоприятните климатични условия, като към тях в случая се добавят и действия на общинското дружество "Топлофикация-София". Заради летните дъждове крайният срок за приключването на ремонта на около 1 км. от бул. "Тодор Каблешков" - от бул. "България" до ул. "Луи Айер", се отлага за догодина, въпреки че по договор това трябваше да се случи през октомври.

На изпълнителя "Трейс Груп Холд" се признават за неработни 80 дни, които се прибавят към първоначално заложените 138 календарни дни за приключването на ремонта. Това съобщи зам. кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов. На компанията няма да се налагат предвидените в договора неустойки за забавяне, които са в размер на 1% от стойността на реконструкцията - над 9 млн. лв. без ДДС. Строителните работи ще се извършват до ноември, след което обектът ще бъде зазимен и открит отново през следващия строителен сезон, предаде „Сега“.

"Буквално ден по ден водим статистика за причините, поради които е било невъзможно да се работи. През юни и юли са констатирани повече от 20 дъждовни дни, всичко е описано. Отделно строителят трябваше да се съобрази и с няколко проекта за топлопроводи и газопроводи по линия на частни инвеститори на сгради в райони, както и с премахването на недействащ топлофикационен колектор. Изграден е 88 метра нов топлопровод, който е за сметка на частен инвеститор. Заложени са и още няколко топлопроводи към частни проекти, които също няма да са за сметка на Столична община.

Всичко това води до забавяне, да го наречем, в рамките на 80 дни. Това забавяне не е по вина на изпълнителя. Смятам, че това е правилният подход. Въпреки забавянето и неудобството за хората, които ползват този булевард, координираните действия ще ни позволят след приключване на строителството да не се налагат нови ремонти в рамките на няколко години напред", коментира Джоргов.

На въпрос защо Столична община не е предвидила по-рано присъединяването на новите кооперации към мрежата на "Топлофикация", след като изпълнителят на ремонта на бул. "Тодор Каблешков" е избран още през 2018 г., Джоргов отговори, че инвеститорът е решил на по-късен етап да включи сградата към столичното парно. 

На 23 октомври ще бъде отворено за движението по булеварда до кръстовището с ул. “Боянски водопад” в "Манастирски ливади”-изток, поясни още Джоргов. “След това, за около две седмици, ще бъде затворено кръстовището на булеварда с улица “Костенски водопад”. Ще бъдат довършени тротоари, бордюри по булеварда от ул. “Костенски водопад” до ул. “Деян Белишки”, малко преди кръстовището с ул. “Луи Айер”, каза още той.

“Към средата на месец ноември ние ще сме готови до кръстовището с ул. “Лиу Айер”. Самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни предстои да положим нов износващ пласт и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези видове работа за напролет”, уточни Джоргов.

На челната снимка: Зам.-кметът по общественото строителство Ангел Джоргов провери ремонта на бул. "Тодор Каблешков"