Ново 20: Домът за възрастни хора в Банкя е работил нелегално

Проверка е установила, че в сградата пребивават 11 души със здравословни проблеми

Новини
18:52 - 14 Август 2024
2325
Ново 20: Домът за възрастни хора в Банкя е работил нелегално

Домът за стари хора в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги, извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация, съобщи Министерството на труда.

Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми.

При инцидента днес един човек загина, а трима са пострадали. Две жени са обгазени и прегледани на място, а един е откаран с 5% изгаряния в болница.

От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров заедно с експерти бе на място, за да окаже съдействие за пренасочване на обитателите към подходящи социални услуги. Три жени ще бъдат настанени в два дома за стари хора, делегирана от държавата дейност.