Ново 20: Европа се пренаситила с газ

Цените на синьото гориво са спаднали рязко и са по-малко от една трета от летния си пик

Новини
09:40 - 26 Октомври 2022
4578
Ново 20: Европа се пренаситила с газ

Европа има повече газ, отколкото може да използва. Причината - страните, в търсене на алтернатива на русия газ, се втурнаха да внася втечнен природен газ от цял ​​свят, за да запълнят хранилищата си, предаде Блумбърг.

Сега комбинация от необичайно топло време и успешно наддаване за товари означава, че съоръженията са почти пълни, преди европейците дори да са увеличили термостатите. Цените на газа също са спаднали рязко и са по-малко от една трета от летния си пик.

Рязко застудяване обаче бързо ще накара Европа да посегне към запасите си.

Правителствата също са на ръба относно заплахата от повече саботажи на енергийни активи, които биха могли да обърнат пазара. Но в края на октомври континентът е в по-добра форма, отколкото политиците смееха да се надяват.

"Пренасищането с газ в Европа се очаква да продължи поне до декември. Малко вероятно е Европа да стане свидетел на продължително студено време през ноември",

каза Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. 

Усилията на Европа да натрупа запаси означават, че европейските хранилища са пълни на 93,6%, а Германия е на 97,5%, според Gas Infrastructure Europe. Въпреки че това осигурява известно удобство на пазара, в Германия е достатъчно само да отговори на търсенето за два месеца по-студено време, така че Европа ще трябва да продължи да привлича товари от LNG.

Засега корабите продължават да пристигат. Повече остават по-дълго в състояние на така нареченото "плаващо хранилище"

в очакване на по-високи цени и на фона на ограничен капацитет за получаване на горивото, според корабните брокери Fearnleys A/S.

"Когато температурите започнат да падат и складовете да се изпразват, пазарната реалност на несъответствието между предлагането и търсенето ще означава по-високи цени, което ще доведе до допълнителен инфлационен натиск", каза Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.