Ново 20: ГЕРБ пак се оглежда за коалиция с ДБ

Томислав Дончев разкри - с традиционната десница много се карали, но било по-добре за държавата

Политика
12:47 - 01 Април 2021
3052
Ново 20: ГЕРБ пак се оглежда за коалиция с ДБ

ГЕРБ отново стяга куфарчетата за преговори за бъдеща коалиция с Демократична България. В навечерието на парламентарния вот новината дойде от вицепремиера Томислав Дончев, който разкри, че формулата на кабинета "Борисов-2", който бе съставен с Реформаторския блок, е била добра. "Една коалиция е управление с напрежение, което не е зле за демокрацията. От едно управление, което е гладко и ламинарно, не означава, че печели демократичният процес. Колкото повече спорове, толкова по-добре", каза той в интервю за "КлубЗ". 

Дончев не харесал програмите на нито една от силите, борещи се за представителство в новия парламент, защото всички били с максимален предизборен ефект, а нямало зрял документ, който да се вземе за основа на упправление. 

"От гледна точка на намерения, не виждам широк потенциал за сътрудничество в следващия парламент. Имайте предвид, че след всички хули, обвинения, обиди, да седнеш след няколко седмици до лидера на такава политическа сила и да разчиташ хората, които ни подкрепят, да забравят това – много е трудна тази работа.  Тука има и емоционален нюанс", коментира вицето на Борисов. 

Според него не е изключено заради липса на допирни точки у следващите парламентарни сили да се стигне до нови избори наесен.

"Ако се състави достатъчен парламент ресурс с политическа сила или сили, с които имаме програмно сходство и можем да работим заедно. И това трябва да изглежда честно. Да се „гушнеш“, с когото до вчера си се карал или си разменял упреци, не ми се струва правилно. Има опасност България да влезе в дълъг цикъл на политическа нестабилност", предупреди Томислав Дончев.