Ново 20: Иван Гешев бил сам в колата?

Една от големите загадки е кой е бил още с главния прокурор в бронирания автомобил

Новини
20:30 - 02 Май 2023
6713
Ново 20: Иван Гешев бил сам в колата?

Взривът, за който се предполага, че е насочен срещу главния прокурор Иван Гешев, дойде в труден за него момент - когато има някакво, макар и крехко, политическо съгласие за реформата в прокуратурата и за въвеждането на механизъм за разследването на обвинител №1.

Начинание, което Гешев приема и като персонална атака, и като посегателство срещу прокуратурата и държавността, дело на задкулисието, лоши политици, олигарси, престъпници и журналисти.

Появи се нова версия около случая - главният прокурор е бил сам в колата, а не със семейството си, както се твърдеше по-рано.

Фактите: В първите минути след взрива прокуратурата обяви, че с него са били съпругата му и двете му дъщери. Самият Гешев пред "Епицентър" обясни, че децата са се уплашили.

Във вторник прокуратурата изведнъж зае отбранителна позиция и отказа да потвърди информацията.

"Не мога да му кажа кой е бил в автомобила, няма да влизам в лични теми", каза Сарафов.

Вътрешният министър Демерджиев уточни, че главният прокурор не е бил сам, но нито отрече, нито потвърди информацията, че с него е било семейството му.

"Не искам да коментирам подробности в тази посока, не е бил сам, да", каза той.

Сийка Милева пък направо отсече, че такива въпроси не трябва да се задават, защото били навлизане в личното пространство на Гешев.

Въпросът обаче е от ключово значение за разследването, защото би хвърлил светлина върху това как главният прокурор се е озовал на мястото на произшествието. А и спътниците му са ключови свидетели. Според едната от версиите Гешев е трябвало да пътува служебно за Турция, но в последния момент се е отбил на сбирка на младши прокурори. Какво прави семейството му с него тогава?

Кога точно е станала промяна в маршрута, за да успеят атентаторите да се подготвят и за новото място? Според прокуратурата е намерено взривно устройство и по първоначалния маршрут на Гешев.

Какво точно е то и къде точно е открито? Взривено ли е или е обезвередено по друг начин?

Борислав Сарафов отказа да каже по какви версии се работи, но специално отбеляза, че в България отдавна не е имало такъв атентат, та затова можело да няма вече експерти, които да сглобят таково сложно устройство, и той не изключва участие на хора от чужбина. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че вече има заподозрени. Накрая говорителят на Националната следствена служба Мариан Маринов директно заяви, че не му е известно да има заподозрени. За да замаже положението, говорителката на главния прокурор Сийка Милева обясни, че в НПК не съществува фигурата "заподозрян".

Това може и да се подмине като леко разминаване в трактовките, ако Маринов не опроверга всички "факти" на прокуратурата. Той обясни, че тепърва ще се правят експертизи и ще се разпитват свидетели. Тепърва ще се установява какъв е тротиловият еквивалент на взрива и каква е бомбата. Маринов отказа да каже дори дали и какви са щетите по автомобила на Гешев. Той увери, че ще се изследват всички възможни хипотези, като не изключи възможността да се проучи и версията за инсценировка. Нещо, което по-рано и Милева, и Демерджиев отхвърлиха.