НОВО 20: Джордж Флойд е имал коронавирус

Удушеният от ченге негър бил друсан с фентанил

Свят
16:52 - 04 Юни 2020
4014
НОВО 20: Джордж Флойд е имал коронавирус

Джордж Флойд, чийто фатален сблъсък с полицаи в Минеаполис предизвика масови демонстрации в САЩ и по света, е бил заразен с новия коронавирус, но това не е фактор за настъпването на смъртта му, установи аутопсията, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Според официалния пълен доклад от 20 страници, огласен днес, причината за смъртта на 46-годишния афроамериканец е кардиопулмонарен арест, докато полицаи са го арестували на 25 май.

Съдебните лекари са постановили, че причината за смъртта е убийство. Инцидентът е бил заснет на видео от минувач с мобилен телефон и впоследствие четирима полицаи са задържани по криминални обвинения, а един от тях е обвинен в убийство. 

На видеоклипа се вижда как ченге притиска с коляно врата на Флойд на улицата, който вика, че не може да диша. Скоро след това в болница е констатирана смъртта на Флойд. Видеото е разпространено из интернет и става причина за масови протести срещу расовите пристрастия на правоохранителните органи в САЩ.

Освен кардиопулмонарен арест, като причина за смъртта в доклада се споменават и допринесли за нея "важни условия" като сърдечно заболяване, високо кръвно налягане и интоксикация от силния опиат фентанил, както и скорошна употреба на метамфетамин.

В документа се отбелязва, че назална проба от тялото е била положителна за коронавирус и че Флойд е дал положителен тест и на 3 април, близо осем седмици преди смъртта си.