НОВО 20! Кантарджиев ни "зарадва" и с ку-треска

Болните са ветеринари лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма

Здраве
08:39 - 17 Май 2020
2110
НОВО 20! Кантарджиев ни "зарадва" и с ку-треска

Огнище на ку-треска е регистрирано в Габрово. С това ни зарадвадопълнително на брифинга за коронавирус националният здравен инспектор проф. Тодор Кантарджиев. Над 20 души в областта са дали положителна проба за ку-треска, като те са тествани първоначално за коронавирус. 

Случаите са в селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци - само вчера там са регистрирани 14 случаи с PCR тест. Болните са ветеринари лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. 

"Колегите лекари първо са търсели коронавирус предвид температурата им, но не само коронавируса причинява висока температура", посочи Канатрджиев. 

Той изказа уверение, че ще се вземат нужните мерки, за да се ограничи заразата. Ку-треската е заболяване, което основно се предава до домашни животни - говеда, овце и кози, като заболяването е налично във всички техни телесни продукти - мляко, изпражнения и т.н. При хората около 50% от болните хора, заболяването има клинична проява. Тя представлява треска, продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2% - доста близки до нивата на коронавируса, а след преболедуване организма изгражда продължителен имунитет.