Ново 20: Моделът „закуска, обяд, вечеря“ се оказа нездравословен

Според експерти в наши дни се храним много по-често, отколкото ни е нужно

Новини
15:23 - 22 Март 2023
5389
Ново 20: Моделът „закуска, обяд, вечеря“ се оказа нездравословен

До изненадващо неотдавна в човешката еволюция сме яли три пъти по-малко. Закуската просто не е съществувала в значителен период от историята. Римляните, например, се хранели веднъж дневно на обяд.

Редовното работно време след индустриалната революция е допринесла за зачестяването на храненето, за да поддържа работниците, упражнявали тежък труд дълги часове.

Така към края на 18 век се появява съвременният модел на хранене - закуска, обяд, вечеря.

Но в наши дни хората се хранят още по-често, отколкото преди няколко години. Новите данни от изследване показват, че сега имаме неправилни модели на хранене.

Много от нас непрекъснато похапват, вместо да ядат в определени часове, което означава, че прекарват 16 часа в нахранено състояние.

Човешкото тяло има две метаболично различни състояния: гладно и нахранено. Преработващото състояние след хранене е метаболитно активно време за вашето тяло. Но е и време, в което се активира имунната система.

Когато се храним, ние не приемаме просто някакви хранителни вещества - ние задействаме имунната си система да произвежда преходен възпалителен отговор.

„Възпалението“ е нормална реакция на организма към инфекция и нараняване, която осигурява защита срещу стресиращи ситуации и вещества,

носещи вреда на организма. Това означава, че самото хранене придава степен на физиологичен стрес на имунната система. И така при хората, които се хранят денонощно, телата им често могат да се окажат в почти постоянно възпалително състояние.

За около четири часа след всяко хранене микробите на червата и техните компоненти изтичат в кръвообращението ни. Това е минималната часова разлика, която трябва да присъства между храненията.