Ново 20: Протестът поиска оставката на Бойко Василев

За „юбилея“ 100 дни протести – пак екшън пред БНТ

Общество
22:26 - 16 Октомври 2020
9138
Ново 20: Протестът поиска оставката на Бойко Василев

Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който беше обявен от организаторите като пето "Велико народно въстание".

Част от протестиращите в центъра на София се насочиха към сградата на Българската национала телевизия за станалия вече обичен протест в петък по време на предаването "Панорама".

Поне от 40 минути има напрежение пред входа на БНТ, след като десетки протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Националната телевизия с намерението да участват в предаването "Панорама" с водещ Бойко Василев. На няколко пъти се стигна до сблъсъци с полицията при опитите за влизане в сградата.

Протестиращите скандират "Оставка" на генералния директор на БНТ Емил Кушлуков и тази на Бойко Василев. Страничните входове на БНТ също са заградени от протестиращи с намерението да изчакат водещия на "Панорама" да си тръгне след края на предаването.

Хората от площада твърдят, че всяко бавене в подаването на оставката на премиера е минус за него, тъй като доверието към него е спаднало.Те продължават да настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

На проявата имаше две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството е и пунктът на т.н. "Отровно трио".

Проявата и днес разчиташе на мащабност, за да се види желанието на хората в България за отстояване на Демократичните ценности. Според присъстващите, протестите са направили български проблеми видими за Европа.

На събитието, което се състоя при проливен дъжд, излял се в центъра на София, се включиха на място и по видеовръзка от Брюксел евродепутати от Хърватия, Нидерландия, Румъния.

Един от тях - Иван Синчич от Хърватия, каза, че е дошъл, за да каже на българите че не са сами и Европа ги подкрепя. По думите му корупцията не е само в България, а такава има и в Хърватия. "Искам да ви кажа, че корупцията трябва да спре навсякъде", каза той и допълни: "Вие не трябва да спирате" призова протестиращите той и каза, че "който издържи последен, ще победи".

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг пък се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. "Ако ни пречат - да се махат", призова той.

Членът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите напомни, че преди дни Европейският парламент подкрепи правото на българския народ да протестира в защита на законността и правовата държава и добави, че евродепутатите на свой ред помагат за това еврофондовете да не отиват в джобовете на корумпираните политици и олигарсите.

Той също така отбеляза и ролята на някои медии, които "вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните".

Румънският евродепутат Рамона Стругариу се включи чрез видеовръзка и отбеляза, че победата, която са постигнали в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите.

Деян Василев от "Правосъдие за всеки" посочи, че не искат силните да налагат правилата си, искат правила за всички. "Върховенството на закона ще ни пази от властта на силните, но и ще ни направи по-богати", каза още той.

"Има много светлина на този площад, тази светлина е от вашите очи, от вашите души, от вашите надежди и от вашата смелост - от там идва светлината на този площад", каза Арман Бабикян от "Отровното трио". "Ние искаме България на знанието, България на моженето", посочи още той.

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. "За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем", допълни той.

След традиционното приключване на събитието с химна на България, протестното шествие се отправи към храм-паметника "Александър Невски", за да отдаде своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември, след което множеството се отправи на традиционното шествие към Орлов мост, който за поредна вечер ще бъде блокиран.

Снимки: БГНЕС