Ново 20: Спряха делото за катастрофата с Местан

Обвинителният акт е върнат за редактиране на прокуратурата, съобщиха от съда

Общество
17:17 - 30 Октомври 2020
2924
Ново 20: Спряха делото за катастрофата с Местан

Пловдивският апелативен съд върна за допълнително разследване делото за катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.

Делото в Апелативен съд – Пловдив бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Кърджали.

Обвиняеми по делото са бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед и Местан. Срещу всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че на 14 април 2019 г. на разклона за кърджалийското село Загорско при управление на МПС, всеки от тях е нарушил правилата за движение и при условията на независимо съпричиняване с другия е причинил смъртта на шестмесечно бебе.

Пловдивският апелативен съд споделя доводите на Окръжен съд - Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите.

На първо място това са майката и братчето Б. А. на загиналото момиченце, които са били представлявани от адвокати, които са били адвокати и на бащата – обвиняемия Ахмед.

На братчето Б.А. не е бил назначен особен представител – адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му, обвиняемия Ю. А.

Пловдивският апелативен съд прецени, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица.

Починалото бебе има баби и дядовци, които също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.